RSSВерсія для друку
Гепатит В: чому важлива вакцинація
13.03.2019

За даними ВООЗ (2018 р.), гепатит В є вірусною інфекцією, яка уражує печінку і здатна спричинити як гостру, так і хронічну хворобу.

Цей вірус передається в результаті контакту з кров’ю або іншими біологічними рідинами інфікованої людини.

Згідно з оцінками, 257 млн людей в світі хронічно інфіковані вірусом гепатиту В (що визначається як позитивна реакція на наявність поверхневого антигену гепатиту В протягом принаймні 6 міс).

Гепатит В є серйозним фактором професійного ризику для працівників охорони здоров’я.

Однак цьому захворюванню можна запобігти за допомогою наявної на даний час безпечної та ефективної вакцини.

Про важливість вакцинації від  гепатиту B наголошують і у Центрі громадського здоров’я МОЗ України. У відомстві нагадують, що діти мають отримати три дози вакцини: перше щеплення — протягом 24 год від народження, другу дозу — у місячному віці й третю — у шість місяців. Новонароджених вакцинують державним коштом.

Ситуація в Україні

В Україні найгірша ситуація із захворюваністю на гепатит B у тих регіонах, де охоплення імунізацією було дуже низьким із різних причин (проблеми з постачанням у минулому, погані планування та моніторинг запасів, помилки лікарів, вагання серед населення).

Вакцину проти гепатиту B було введено до програми імунізації дітей лише 2001 р. за підтримки Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI). Тож люди, що народилися до 2001 р., не мають щеплення від гепатиту В. Фахівці Центру громадського здоров’я радять цим людям звернутися до свого лікаря та проконсультуватися щодо імунізації. Зокрема, дорослі можуть придбати вакцину в аптеках. Для вакцинації проти вірусного гепатиту B в Україні застосовують вакцину ЕУВАКС B/EUVAX B (вакцина для профілактики гепатиту В, рекомбінантна рідка — суспензія для ін’єкцій, 10 мкг/дозу по 0,5 мл (1 доза) у флаконах, № 10 у пачці).

Завдяки вакцинації від гепатиту B захворюваність на вірусні гепатити серед населення України знизилася з 26,2 у 1991 р. до 3,3 на 100 000 населення в 2017 р. Водночас показники охоплення щепленнями проти гепатиту B (Hepb3) погіршуються: з 83,8% у 2008 р. до 57% у 2017 р.

Фактори ризику захворювання на гепатит В

Шляхи передавання гепатиту B:

  • незахищені статеві контакти;
  • від матері до дитини під час народження;
  • небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов’язані з контактом із кров’ю (татуювання, пірсинг, косметологічні процедури тощо);
  • використання нестерильного ін’єкційного інструментарію для вживання наркотиків.

Вірус гепатиту B не передається через столові прибори, унаслідок годування грудьми, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, користування громадськими басейнами чи подібними об’єктами.

Джерело...