RSSВерсія для друку
У Верховній Раді України зареєстровано праволюдинний законопроект про донорство крові та її компонентів
15.01.2019

Шановні колеги!

У Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону про донорство крові та її компонентів і національну систему крові за №9452 від 28.12.2018 р.

За посиланням текст проекту:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65303

 

Робоча група працювала над законопроектом з липня 2018 р., палкі дискусії, полярність думок експертів, численні засідання, все ж дозволили знайти компроміс з точкою відліку Людина і зберегти ключові праволюдинні аспекти в законопроекті, а це насамперед ст. 27 законопроекту, яка саме за державою зберігає заготівлю крові, а відтак, стратегічний ресурс держави буде збережено для Українського народу!

Стаття 27. Суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють заготівлю, переробку, тестування, зберігання, транспортування, розподіл і реалізацію донорської крові та її компонентів

Заготівлю, переробку, тестування, зберігання, транспортування, розподіл і реалізацію донорської крові та її компонентів, а також їх реалізацію суб’єктам господарювання, здійснюють спеціалізовані установи національної системи крові, що належать до сфери управління та компетенції місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, інших державних органів та органів виконавчої влади у сфері охорони здоров’я Верховної ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад.

Переробку, тестування, зберігання, транспортування донорської крові та її компонентів, а також реалізацію виготовлених з них препаратів можуть також здійснювати суб’єкти господарської діяльності приватної форми власності.

Господарські товариства, створені в межах державно-приватного партнерства, відповідно до Закону України «Про державно-приватне партнерство», засновуються на змішаній формі власності у статутному капіталі яких комунальному підприємству належить не менше 51 відсотка.

Заготівля, переробка, тестування, зберігання, транспортування, розподіл і реалізація донорської крові та її компонентів, здійснюється суб’єктами, зазначеними у частині першій та другій цієї статті, лише за наявності відповідної ліцензії, згідно з Законом України.

Справедливий баланс публічного і приватного інтересу віднайдено!

Дякуємо щиро всім членам робочої групи, а насамперед народним депутатам, голові Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я О. Богомолець за їхню державницьку позицію в ім’я Українського народу, особливо в непростих умовах ООС (АТО), гострої потреби крові!

Законопроект лише починає своє крокування тернистою дорогою до ЗАКОНУ. Проте віримо, що у Верховної Ради України стане волі та відповідальності прийняти ту редакцію закону, яка спрямована на Людину, адже ст. 3 Конституції України невипадково гарантує, що найвищою соціальною цінністю є Людина та її блага, ключові з яких – життя і здоров’я. А саме кров у собі несе життя!!!

Крім того, до Вашої уваги Резолюція учасників круглого столу з панельними дискусіями на тему «Донорство крові та її компонентів: до питання про нову правову парадигму» (06 грудня 2018 р., м. Харків).

Ірина Сенюта,

президент ГО «Фундація медичного права

та біоетики України»

Олена Малигон,

президент ГО «Всеукраїнська асоціація

донорства крові та трансфузійної допомоги»

Файли:
Rez-1.jpg313 K
Rez-2.jpg399 K
Rez-3.jpg454 K
Rez-4.jpg237 K