RSSВерсія для друку
МОЗ розробило мобільний додаток для перевірки ліків на наявність у Нацпереліку
21.06.2018

МОЗ України повідомило про створення мобільного додатку «Ліки Контроль», суть якого полягає у перевірці наявності призначених лікарем препаратів у Нацпереліку, який базується на доказовій медицині.

«Національний перелік – це короткий перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять у Нацперелік, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі», — йдеться у поясненні МОЗ.

Треба зазначити, що вже більше півроку піднімається питання щодо наявності у аптечних кіосках великої кількості фальшивих ліків. Мова йде, як про антибіотики, так і про препарати симптоматичного лікування. На думку експертів це також призводить до великої кількості ускладнень навіть при простих захворюваннях.

«Кожен пацієнт має усвідомлювати, які ліки йому гарантує держава. Він має отримати їх у повному обсязі на увесь курс лікування. Кожен лікар у лікарні знає, що є в короткому списку ліків, якими він може лікувати свого пацієнта. Завдяки новому модулю у програмі Ліки Контроль пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантується безоплатно і з’ясувати чи не забули про них сказати у лікарні», — зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Також МОЗ України зараз працює над оновленим переліком ліків які підпадають під програму реімбурсації «Доступні ліки». Відомство планує включити в цей перелік ліки, які входять до нацпереліку та закупаються через міжнародні організації за державні кошти. При цьому, наразі невідомо, яка вартість буде встановлена, та яка кількість ліків буде реалізовуватись через аптеки із загальної кількості закуплених.

Джерело