RSSВерсія для друку
Порошенко підписав законопроект про трансплантацію в Україні за згодою донора
21.06.2018

Фактично законопроект про трансплантацію, який розглядався більше 3 років нарешті прийнятий і підписаний президентом. Найближчим часом він вступить в силу.

Законопроект №2386а-1 «Про внесення змін в деякі акти України з охорони здоров’я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині»  було зареєстровано у Верховній Раді ще у 2015 років, але впроваджувати його почали фактично лише на початку 2018 року. Першими за нього виступали профільний комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я, пояснюючи, що його прийняття дозволить не тільки швидше рятувати життя українців, які потребують трансплантацію органів, але й суттєво зекономити державні кошти.

Фактично, офіційно дозволена трансплантація органів від донорів, які не є родичами пацієнта впроваджує альтернативу державній програмі «Лікування за кордоном». Наприклад, українці зможуть прямо в своїй країні створити банк кісткового мозку, та створити реєстр донорів, в який увійдуть люди, що дозволили використати їх органів для пересадки після смерті, після підписання відповідних документів.

Необхідно зазначити, що для повного впровадження законопроекту також ще необхідно створити робочий реєстр донорів. При цьому, МОЗ планує створювати його таким чином, щоб автоматично приєднатись до європейського реєстру. Але чи будуть використовуватись органів європейців для врятування життя українців – не повідомляється.

Також необхідно зазначити, що керівництво уряду, особливо голова Володимир Гройсман пояснюють необхідність законопроекту, як один з методом боротьби проти чорного ринку донорів.

Джерело