RSSВерсія для друку
МОЗ: Лабораторні послуги – не є послугами… Як що оплачується?
16.01.2018

В світлі нового підходу до фінансування галузі виникає дуже багато запитань, щодо фінансування окремих напрямків діяльності та підрозділів.

Так, до речі, досі незрозумілим залишається питання, як будуть сплачуватись лабораторні  аналізи, рентгенологія, флюорографія тощо.

В МОЗ відповіли, що лабораторні аналізи, рентгенологія, флюорографія не є послугами самі по собі.

Але вони є частиною майже всіх послуг, які оплачує НСЗУ. Витрати на них є частиною тарифів відповідних послуг, як пояснюють в МОЗ.

Нагадуємо, що тарифи на медичну послугу розраховуються за так званими діагностично-спорідненими групами. Вони враховують ускладнення, супутні послуги тощо. Триває розробка класифікатора послуг за підтримки Світового Банку.

Тариф включатиме усі видатки для надання медичної послуги:

  • робота лікаря(-ів), медсестер та іншого персоналу;
  • комунальні видатки;
  • витратні матеріали та ліки;
  • амортизація обладнання;
  • адміністративні видатки
  • супутні послуги тощо.

Але ця інформація стосується тарифів на спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну послугу (вторинний та третинний рівень). Що ж до первинної ланки, то в МОЗ пообіцяли надавати за рахунок бюджету мінімальний обсяг лабораторних послуг. Тому поки не зрозуміло, де на першому етапі місце лабораторних служб. Вочевидь, зміна системи фінансування лабораторних служб буде впроваджена разом з вторинною та третинною ланкою.

Джерело