RSSВерсія для друку
17 листопада у світі відмічається Міжнародний день недоношених дітей (World Prematurily Day)
17.11.2017

У 2009 році за ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів (EFCNI) 17 листопада був призначений як Міжнародний день недоношеної дитини (Premature Awareness Day).

Вперше святкування Міжнародного дня недоношених дітей відбулося у 2009 році – у цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок – згідно числа недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. У 2010 році цей день був широко відсвяткований вже у 12 європейських країнах.

Перинатальний центр м. Києва також підтримує цю добру традицію в Україні

Персонал Перинатального центру м. Києва зустрівся із мамами та дітками, які народилися недоношеними і успішно виписалися додому. Серед них були і дітки, які народилися із масою тіла менше 1000 грам.

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, іншими словами, це кожна 10-та дитина із тих, що народилися.
Досягнення у виходжуванні недоношених важливі не тільки самі по собі, вони сприяють розвитку медичної науки в цілому, покращуючи результати лікування доношених новонароджених, дітей раннього віку та дорослих.

Виходжування недоношених – дуже дорогий процес. Серйозні затрати необхідні на складне обладнання (інкубатори, респіратори, монітори тощо), яке дозволяє не тільки створювати для дитини умови, наближені до внутрішньоутробних, але й виконувати частину ще не сформованих фунгкцій організму: допомагати дитині дихати, отримувати харчування. Після виписки мами з дітьми продовжують спостерігатися в умовах катамнестичного кабінету Перинатального центру.

Ще хочеться відмітити, що величезна кількість видатних людей народилися недоношеними і досягли неймовірних успіхів, не зважаючи на їх складний життєвий старт. Серед них Наполеон, Ісаак Ньютон і Альберт Ейнштейт, багато відомих акторів та музикантів, наприклад, легенда соул-музики Стіві Уандер, якому сліпота, пов’язана із ретинопатією недоношених не завадила здобути всесвітню відомість.

Джерело