RSSВерсія для друку
МОЗ запровадило нові вимоги для стоматологічних кабінетів з рентгенівським обладнанням
15.11.2017

Основні зміни мають посилити безпеку медпрацівників при роботі з рентгенівським обладнанням та дозволять використовувати сучасні рентгенівські апарати в стоматологічних кабінетах та клініках відповідно до Європейських вимог.

 

14 листопада 2017 року вступили в дію нові вимоги до влаштування та експлуатації рентгенівських кабінетів і проведення рентгенологічних процедур для стоматології.

 

Відповідний наказ МОЗ (№1126 від 22.09.2017: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20170922_1126) про внесення змін до діючих стандартів було опубліковано в Офіційному віснику України.

 

Відтепер стоматологічні кабінети з рентгенівським обладнанням можуть розміщуватися в житлових будинках та громадських будівлях за умови дотримання чітко встановлених вимог. Також зміни до державних санітарних норм роботи стоматологічних рентгенівських апаратів дозволяють використовувати у роботі сучасне обладнання: дентальний рентгенівський апарат, конусно-променевий комп’ютерний томограф, пантономограф та ортопанотомограф.

 

У стоматологічних кабінетах повинні робити не більше 100 знімків в тиждень при проведенні прицільних рентгенівських досліджень та не більше 50 – при використанні ортопантомографа. Це дозволить уникнути перевищення річної дози опромінення медичного персоналу. Робоче місце оператора повинно бути не менше 4м2, обладнане захисною кабіною чи ширмою.

 

Вимоги до роботи обладнання посилюють безпеку не лише медичного персоналу, а й громадян, які проживають у будинках де є стоматологічні кабінети та клініки. Якщо стоматологічні кабінети розташовані в старих житлових будинках, необхідно враховувати матеріали і товщину міжповерхового перекриття. У разі необхідності потрібно робити спеціальний захист стелі для забезпечення надійного протирадіаційного захисту. Первинний промінь рентгенівського апарату заборонено спрямовувати у бік вхідних дверей або вікна першого поверху без захисних ролетів.

 

“Ці зміни зроблять стоматологію більш якісною та безпечною, прозорою та доступною. Більшість приватних стоматологічних кабінетів та клінік розташовані в житлових будинках і до сьогодні вони не мали законного права використовувати найсучасніше рентгенологічне обладнання у своїй роботі. Водночас ми прописали більш детально вимоги безпеки. Роботодавці мають неухильно дотримуватися цих правил: життя та здоров’я – це найбільша цінність і ми маємо піклуватися не лише про пацієнтів, але й про наших колег-медиків”, — зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Джерело