RSSВерсія для друку
15 листопада 2017 - Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень
15.11.2017

Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень (World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day, World COPD Day) відзначається щорічно в середу другого або третього тижня листопада з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), передає Ukr.Media.

Хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ) — загальна назва для ряду захворювань, при яких спостерігається стійке порушення руху повітряного потоку з легких. Використовувані раніше терміни «хронічний бронхіт» і «емфізема» більше не вживаються, вони включені в поняття ХОЗЛ.

За оцінками ВООЗ, хронічною обструктивною хворобою легенів страждають 210 мільйонів чоловік. Майже 90% випадків смерті від ХОЗЛ відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Основні причини розвитку хвороби — куріння, тютюновий дим, забруднення повітря, контакт з випарами хімічних речовин.

ХОХЛ невиліковна, але правильне лікування дозволяє уповільнити розвиток хвороби. За прогнозами лікарів, якщо найближчим часом не будуть вжиті заходи щодо профілактики цього захворювання, загальна смертність від ХОЗЛ за десять років зросте більш ніж на 30%.

В рамках Всесвітнього дня боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень робляться глобальні кроки з підвищення обізнаності про ХОЗЛ і поліпшенню допомоги пацієнтам. В цей день у всьому світі фахівці охорони здоров'я проводять медичні обстеження, профілактичні та інформаційні заходи. Одне з важливих місць займають різні акції, спрямовані на боротьбу з курінням.

Детальніше