RSSВерсія для друку
Верховна Рада прийняла президентську реформу сільської медицини у другому читанні
15.11.2017

Голосами 280 депутатів були виділені 5 мільярдів гривень на закупівлю авто, комп’ютерів, проведення інтернету та будівництво амбулаторій в селах України.

Стосовно реформи сільської медицини вже висловило свою думку Міністерство охорони здоров’я. Пояснюючи необхідність виділення цих коштів, МОЗ вказало, що на сьогоднішній день 75 відсотків ФАПів не мають, а ні водопостачання, а ні санвузлів, при тому, що згідно офіційним даним, по всій Україні діє 12 700 ФАПів.

Втім, проблеми сільської медицини відомі, особливо медичним працівникам. Тому одразу перейдемо до того, що дозволить змінити прийнятий законопроект у другому читанні для сільської місцевості вже наступного року.

Завдяки цим коштам сільські громади зможуть:

— збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря,

— закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селам,

— оновити обладнання амбулаторій,

— забезпечити швидкісний інтернет.

При цьому, лікарю, який працює в селі, автоматично припишуть кожного жителя села, а тому він фактично одразу зможе отримувати максимальне фінансування від Національної служби здоров’я. Житло лікарю створять разом з новою амбулаторією, а окремо чимала кількість сел вже сьогодні пропонує виплачувати зарплати від 10 000 грн зі свого бюджету, окрім стандартного окладу.

Зазначимо, що наступний рік в Україні передвиборчий і схоже, що президент України Петро Порошенко вирішив зробити ставку саме на селян. Вірогідніше за все, законопроект дійсно буде виконаний, а головне — в максимально стислий термін.

Детальніше