RSSВерсія для друку
17 травня - День пам’яті померлих від СНІДу
18.05.2015

Кожної третьої неділі травня в світі відзначається День пам'яті померлих від СНІДу. Цього року, 17 травня державні та громадські організації у понад 100 країнах світу відзначають цю дату і проводять заходи, аби згадати тих, хто втратив своє життя через захворювання, спричинені СНІДом, а також підтримати людей, які живуть з ВІЛ, та привернути увагу до проблем дискримінації і порушення прав ВІЛ-позитивних людей.

Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІДу, вперше було відзначено у 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами акції стала невелика група людей, котрі зібралися на знак пошани до померлих від цієї хвороби.

В рамках Дня пам'яті померлих від СНІДу в Одесі пройшло обговорення «Нове покоління, вільне від ВІЛ: перспектива чи реальність», що об'єднало експертів з проблеми ВІЛ/СНІД з державного сектора і громадських спільнот. У заході взяла участь директор Українського центру контролю за соцхворобами МОЗ України Наталія Нізова, представники Одеської обласної державної адміністрації, лікувальних установ Одеси, громадських організацій та спільноти людей, які живуть з ВІЛ.

«Саме з Одеси почалася епідемія СНІДу в Україні, де в 1987 році був зафіксований перший випадок народження ВІЛ-інфікованої дитини. Однак, Одеса завжди виявляла лідерство в боротьбі зі СНІДом на рівні державних та ініціативних груп протидії хворобі. У ВІЛ-інфекції зараз жіноче обличчя, тому що 60% випадків передачі ВІЛ відбувається статевим шляхом, і щорічно по Україні народжується близько 4000 дітей з ВІЛ-інфекцією. Щоб зупинити епідемію, необхідно докладати максимальних зусиль у первинній профілактиці захворювання, координованій співпраці між державним та громадським сектором та підвищенні обізнаності про ВІЛ/СНІД серед населення», - прокоментувала Наталія Нізова.

Джерело: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20150518_d.html