RSSВерсія для друку
Забезпечення ринкової заробітної плати медичним працівникам – має бути пріоритетом для кожного керівника медустанови
21.01.2022

Нова ринкова заробітна плата, яку позаминулого тижня встановив Уряд, має бути нарахована в кожному закладі охорони здоров'я, без виключення. Про це очільник МОЗ заявив під час селекторної наради з керівниками регіональних департаментів охорони здоров'я. 

Вже наступного тижня Національна служба здоров'я завершить контрактування медичних закладів на 2022 рік. Отже, кожна медустанова отримає дані про обсяги цьогорічного фінансування за програмою медичних гарантій. І як наслідок, матиме розуміння, який відсоток цих коштів буде направлено у фонд оплати праці. 

Ті медичні заклади, які будуть неспроможні нарахувати заробітну плату у 13 500 та 20 000 гривень, отримають дофінансування за окремим механізмом. 

Однак, за словами міністра охорони здоров'я, ті лікарні, які штучно формуватимуть заборгованість, аби отримати додаткові кошти з бюджету, – нестимуть відповідальність. Зокрема, Міністерство охорони здоров’я ініціюватиме проведення Держаудитслужбою перевірки кожної медичної установи, яка у своїх звітах декларуватиме неспроможність виплатити нову базову заробітну плату. Перевірки стосуватимуться й тих лікарень, які мають значні залишки коштів на своїх рахунках, але при цьому не спрямовують їх на фінансове забезпечення медичних працівників.