RSSВерсія для друку
Для навчання дітей, які перебувають у закладах охорони здоров'я, створено державну установу «Школа супергероїв»
29.10.2021

Кабінет Міністрів України утворив державну установу «Школа супергероїв», яка надаватиме освітні послуги дітям, що перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров'я. Відповідне рішення ухвалено під час засідання Уряду сьогодні, 28 жовтня 2021 року.

«Держава гарантує можливості для здобуття загальної середньої освіти кожній дитині в Україні. Коли дитина потрапляє у лікарню і знаходиться там довгий час, вона не має бути позбавлена можливості навчатися та розвиватися. Наявна на сьогодні модель, за якої освіту в закладах охорони здоров’я окремим дітям надають вчителі зі звичайних шкіл, не враховує особливості освітнього процесу та потреб учнів. Водночас більша частина дітей, які перебувають у закладах охорони здоров’я, не отримують відповідних освітніх послуг, а частина отримувала такі послуги за рахунок волонтерів. Проте така робота не має здійснюватися лише волонтерами. Вона має бути системною та забезпечуватися державою. Створена державна установа дозволить забезпечити безперервність здобуття відповідної освіти та розвиток дітей незалежно від стану їхнього здоров’я», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Він підкреслив, що вдячний кожному волонеру та організації «Small Heart with Art», телеканалу 1+1 «Право на освіту», які не перший рік підтримували дітей у лікарнях та забезпечували їм можливість отримувати знання.

Спеціально уповноважену державну установу «Школа супергероїв» створено для надання освітніх послуг у сфері дошкільної та повної загальної середньої освіти дітям (зокрема здобувачам професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти), які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров’я України.

За розробленою моделлю при великих дитячих лікарнях в усіх областях України будуть створені освітні центри, де зможуть отримати освітні послуги діти, що мають онкологічні захворювання, СНІД, потребують постійного гемодіалізу, чекають на операції, перебувають в опікових центрах та психіатричних лікарнях, перебувають у лікарнях через COVID-19, отримують реабілітаційну допомогу. Освітні послуги будуть безкоштовно надаватися мотивованими педагогами зі спеціальною підготовкою та відповідною заробітною платою для роботи саме з такою категорією вихованців та учнів. Для забезпечення якісною освітою передбачено створення в «Школі супергероїв» навчально-методичного центру, який забезпечить розробку методик та впровадження сучасного світового досвіду.

«Школа супергероїв» має забезпечити впровадження нової моделі надання освітніх послуг дітям, що перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров’я, що відповідатиме світовим стандартам та враховуватиме міжнародний досвід такої роботи.

Засновником державної установи «Школа супергероїв» є Кабінет МІністрів. Вона фінансуватиметься з державного бюджету України.