RSSВерсія для друку
У 2021 значно збільшено перелік медичних послуг та їх фінансування
05.04.2021

Оновлена Програма медичних гарантій почала діяти з 1 квітня 2021 року. Нею передбачено 35 пакетів медичних послуг, зокрема вакцинація проти коронавірусної хвороби, два абсолютно нові та п’ять пакетів послуг виокремлені з вже наявних і деталізовані для більшої зручності пацієнтів. Про це під час брифінгу повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

«Наша основна мета – врахувати всі особливості пацієнтів та максимально забезпечити захист і лікарську допомогу людям, незалежно від місця проживання та без обтяжливих витрат. Протягом року ми працювали над вдосконаленням Програми медичних гарантій і змогли суттєво збільшити фінансування багатьох пакетів», – зазначив міністр.

Зокрема, з 1 квітня збільшили  фінансову допомогу при пологах. Минулого року це становило 8 136 грн, тепер передбачено 10 382 грн. Оплата екстреної медичної допомоги з розрахунку на одну людину збільшується майже у 2 рази: 1 квітня 2020 року вона становила 116 грн, а сьогодні – 235 грн.

Програмою медичних гарантій також передбачено збільшення фінансування лікування серцево-судинних захворювань, які забирають найбільше життів українців. «У загальній структурі причин смертності смертність від цих хвороб складає 67%. Наше завдання  – зменшити таку статистику, зокрема шляхом лікування гострих станів пацієнтів», – наголосив Степанов.  Якщо станом на 1 квітня 2020 року на лікування інсульту держава витрачала 19 332 грн з розрахунку на людину незалежно від стану й рівня тяжкості, то з 1 квітня 2021 року така допомога може складати до 97 821 грн залежно від лікування.

Якщо порівняти з минулим роком, то значно збільшена оплата лікування онкологічних захворювань. Цьогоріч ввели новий тариф на онкогематологію, де зазначена сума 54 000 грн,  якщо ж йдеться про лікування дитини – сума збільшується до 162 000 грн. «На лікування онкології також передбачені препарати, які держава централізовано закуповує і передає в лікарні. Це та вартість, яка не включає так звані специфічні лікарські засоби», – додав міністр. Суттєво, з 21 000 грн до 40 000 грн, збільшили тариф на лікування туберкульозу.