RSSВерсія для друку
Профілактика цукрового діабету: спосіб життя та система харчування
14.09.2018

За даними ВООЗ, захворюваність на цукровий діабет у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок в це роблять чинники, що пов’язані зі стилем життя, — малорухливий спосіб життя, незбалансоване харчування та надмірна маса тіла. Результати тривалих досліджень свідчать, що здоровий спосіб життя може допомогти запобігти розвитку діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. І досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності, — наголошують у Міністерстві охорони здоров’я України.

Як спосіб життя впливає на ризики виникнення діабету: результати дослідження

Люди, які зважилися на інтенсивну зміну стилю життя, через 3 роки знизили ризики виникнення діабету на 58%. Навіть через 10 років після участі в дослідженні у цих людей відмічали на 34% нижчі ризики. Водночас у представників групи, які протягом 3 років приймали призначені ліки, ризик розвитку діабету знизився на 31%, а через 10 років — на 18%, що також є значним досягненням.

Такі дослідження — ще один доказ того, що варто докласти зусиль і змінювати свій стиль життя.

Як змінити свій раціон, щоб знизити ризики виникнення діабету

Щоб знизити ризик виникнення діабету, у профільному міністерстві рекомендують суттєво зменшити споживання або взагалі відмовитися від додавання цукру, а також попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще — замінити на цільнозернові.

Збільшуйте споживання клітковини — овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону.

Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, отримують менше калорій, не набирають надмірної маси тіла, а отже, мають менший ризик розвитку діабету.

Перед плануванням зміни харчових звичок необхідно порадитися з лікарем.

Він може якнайкраще проаналізувати ваші звички, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.

Джерело

24.04.2019.

НСЗУ здійснила перші виплати аптечним закладам у рамках програми «Доступні ліки»

7,8 млн грн. отримали аптечні заклади, які уклали...
24.04.2019.

Уряд прийняв постанову, яка стосується закупівлі медичних імунобіологічних препаратів

24 квітня на засіданні Уряду прийнято постанову...
23.04.2019.

Комітет задовольнив звернення народних депутатів щодо законопроекту № 8591

Комітет Верховної Ради України з питань охорони...
07.04.2019.

Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря

10-11 квітня 2019 р. у м. Вінниця на базі Вінницького...
01.04.2019.

Тренінг з медичного права в межах навчального он-лайн курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у біомедицині»

Тренінг з медичного права в межах навчального он-лайн...
12.02.2019.

28-ма конференція «Медицина, право та суспільство»

(28 – 29 березня 2019 р., Марібор,...