RSSВерсія для друку
№ 2-38/11 від 11 травня 2011 року Київський районний суд м. Донецька (про відшкодування моральної шкоди за неналежне надання мед. допомоги)
Назва справи

2-38/11 від 11 травня 2011 року Київський районний суд м. Донецька (про відшкодування моральної шкоди за неналежне надання мед. допомоги)


Фабула
Обставини справи

  Позивач – Прокурор м.Донецька, який діє в інтересах ОСОБИ_ 2,  звернувся до суду з позовом до відповідача - Державного комунального підприємства Донецької обласної травматологічної лікарні -  про стягнення моральної шкоди, мотивуючи свої вимоги тим, що прокуратурою м. Донецька проведена перевірка за зверненням ОСОБА_2 щодо неналежного виконання професійних обов’язків лікарями донецької обласної травматологічної лікарні.
 Перевіркою було встановлено, що 01.03.1994 року ОСОБА_2, знаходячись у службову відрядженні в м. Донецьку, де, внаслідок нещасного випадку, травмував праву ногу та був доставлений до Донецької обласної травматологічної лікарні, де йому було поставлено діагноз – закритий оскольчатий перелом правої стегнової кістки ОСОБА_2 було госпіталізовано та 04.03.1994 прооперовано.
Згідно епікрізу, хворий ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні в ОТЛ з 01.03.1994 року по 05.05.1994 року та в задовільному стані був виписаний на амбулаторне лікування за місцем мешкання. Однак впродовж останніх 12 років ОСОБА_2 було зроблено ще більш ніж 20 хірургічних операцій. Під час однієї з операцій в 1995-1997 роках на стегновій кістці, операційною бригадою була залишена марлева серветка, про що стало відомо пізніше, а саме під час проведення чергової операції 04.03.1997 року. За даним фактом прокуратурою м. Донецька було призначено та проведено  судово-медичне дослідження, виконане спеціалістами Головного бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров’я України. Згідно висновків вказаного дослідження під час оперативного втручання 04.03.1997р. при ревізії з полості по задній поверхні видалена розкладаюча марлева серветка, яка могла бути залишена операційною бригадою  під час першого оперативного втручання 04.03.1994р, коли уламки стегнової кістки фіксувалися металевою пластиною, так і під час другого оперативного втручання 09.08.1995р., коли ця металева пластина знімалася. Хоча ті факти, що перелом стегнової кістки не зрісся і вже після першого оперативного втручання у хворого почали виникати нориці на правому стегні, свідчить більше на користь того, що серветка з марлі в операційній рані біла залишена операційною бригадою 04.03.1994р.

Результат
Рішення по справі

Київський районний суд м. Донецька вирішив:
Позов Прокурора м. Донецька в інтересах ОСОБА_2 до Державного комунального підприємства Донецької обласної травматологічної лікарні про стягнення моральної шкоди –задовольнити частково.

Стягнути з Державного комунального підприємства Донецької обласної травматологічної лікарні на користь ОСОБА_2 моральну шкоду у розмірі 50000 (п’ятдесят тисяч) грн.

Стягнути з Державного комунального підприємства Донецької обласної травматологічної лікарні у дохід держави судовий збір у розмірі 8,50 (вісім) грн. 50 коп. та витрати пов’язані з інформаційно - технічним розглядом справи у розмірі 37 (тридцять сім) грн.
Детальна інформація

Рішення Київського районного суду м. Донецька в повному обсязі